Silueta versus dekor / workshop s designéry k výstavě Voliéra No .1 / Moravská galerie v Brně

02.11.2013 19:15

Workshop Silueta versus dekor vznikl ve spolupráci s Olo Křížovou a zúčastnili se jej renomovaní oděvní návrháři. Cíleně jsme jej zasadili do Rodného domu Josefa Hoffmanna v Brtnici, který je jedinečnou kulturní památkou a místem tvůrčího setkávání odborníků i široké veřejnosti. Od roku 2008 se zde pravidelně konají workshopy pro studenty, jejichž hosty jsou profesionální oděvní návrháři. Workshopy s designéry do svého programu začlenila MG při příležitosti otevření Jurkovičovy vily v Brně v roce 2011 projektem Made in Villa. Těmito sofistikovanými projekty poukazuje na aktuálnost uměleckých hodnot secese a moderny.

Workshop Silueta versus dekor vycházel z reformních myšlenek přelomu 19. a 20. století, které postupně vyústily v radikální proměny oděvní siluety a podnítily vznik tzv. reformních či uměleckých šatů. Šaty byly zbaveny korzetů a šněrovaček a připomínaly spíše košilové šaty se zdůrazněnými konstrukčními prvky. Důležitou roli sehrály Wiener Werkstätte, jejichž součástí byl od roku 1910 i módní ateliér. Autoři Josef Hoffmann, Gustav Klimt, Kolo Moser a další přistupovali k oděvu jako uměleckému dílu a zcela uvolněná silueta šatů nabízela velkorysé možnosti k uplatnění dekorů. Součástí workshopu byla prohlídka sbírky lidových textilií Josefa Hoffmanna.

Pro designéry jsem zvolila jednotný netextilní materiál, který jim umožnil důmyslnou práci se siluetou v historickém kontextu, nahlíženém soudobou optikou designéra.

Model od alešbáry reflektuje dekor z Hoffmannova domu v naprosto minimalistické siluetě. Jindra Jansová přenáší do siluety precizní geometrickou strukturu. Barvou a šablonami se nechala unést Petra Kafková. Ivana Kaňovská vtiskla modelu jemný reliéfní dekor. S principem prolamování pracovala Zuzana Kubíčková. V objektech Jakuba Polanky vystupuje jasně definovaná postava ženy z plochy do prostoru a hranice mezi siluetou a dekorem se stírá. Paralelu k volnějším objektům tvoří košile klasického střihu Alžběty Presové.
 

Video z workshopu zde:  vimeo.com/72245906 autor: Jakub Jahn


Fotografie: Karel Losenický, Modelka: Greta Slezáková, Vizáž: Eliška Matějková, Postprodukce: Petra Vokjan

 

 

 alešbáry                                         Jindra Jansová                          

 

 

 

 Zuzana Kubíčková                         Jakub Polanka                                

 

 Petra Kafka                                    Ivana Kaňovská                                     

 

 Alžběta Presová

        


Výstava Voliéra No .1 / oděvní silueta v současné české módní tvorbě;
https://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/vystavy-a-program/aktualni-vystavy/2013/voliera.aspx


autorka výstavy: Olo Křížová
kurátorka výstavy: Andrea Husseiniová
autorka workshopu: Jitka Petřeková